Hartenjagen is er in twee varianten: Amerikaans en Nederlands. Hieronder vind je de spelregels van Nederlands hartenjagen.
Hartenjagen is verwant aan kaartspellen zoals Schoppenjagen en Klaverjassen, met dit verschil dat hartenjagen geen troef kent.
Bij Nederlands hartenjagen doen alleen de 7, 8, 9, 10, Boer, Vrouw, Heer en Aas van elke kleur mee. In totaal dus 32 kaarten.
Bij hartenjagen zijn alle harten 1 (strafpunt) waard.
Verder is de schoppenvrouw 5 (straf)punten en de klaverenboer 2 (straf)punten.
In totaal zijn er dus 15 (straf)punten te verdienen tijdens een ronde.
De speler met klaver 7 begint het spel door die kaart op te gooien. Daarna volgen de andere spelers met een kaart te spelen met de klok mee. Je moet kleur bekennen, d.w.z. dezelfde kleur spelen (een kaartspel bestaat uit 4 kleuren; harten, schoppen, ruiten en klaver). Als je geen kaarten hebt van deze kleur, mag je elke andere kaart spelen. Nadate elke speler een kaart op tafel heeft gelegd is een slag gespeeld. De speler met de hoogste kaart (van de gevraagde kleur) wint de slag en krijgt daarmee kaarten van die slag. Die speler moet ook uitkomen in de volgende slag. Als alle kaarten zijn gespeeld, eindigt de ronde.
Aan het eind van een ronde worden de punten opgeteld. Elke hartenkaart telt als 1 punt, schoppenvrouw als 5 en klaverenboer als 2 punten. Wanneer een speler alle 15 punten heeft gewonnen, wordt aan de andere spelers 15 strafpunten gegeven en aan de speler geeneen punt. Hartenjagen gaat in deze variant tot 50 punten, daarna wordt er teruggegaan naar 0. De eerste speler die 0 of minder punten haalt wint het spel. Het is dus de bedoeling de eerste helft van het spel zo min mogelijk punten te halen en in de tweede helft zoveel mogelijk.