Nederlands hartenjagen

31st Mar, 2010Geen commentaar

Bij het Nederlands hartenjagen worden slechts 32 kaarten gebruikt. Dezelfde kaarten als bij het klaverjassen, de 7 t/m de aas worden bij dit spel gebruikt. Bij het begin van het spel worden de kaarten verdeeld tussen vier personen. Men geeft bij de Nederlandse variant geen kaarten door aan het begin.

Speelwijze

De puntenverdeling is anders bij het Nederlandse hartenjagen. De harten zijn wel allen één strafpunt waard maar de schoppenvrouw is slechts vijf punten waard en hiernaast is de klaveren boer ook 2 strafpunten waard. In één ronde worden er dus totaal 15 strafpunten behaald.

Degene na de deler komt uit met een kaart naar keuze en daarna wordt met de klok mee bijgelegd. Men moet dezelfde kleur bijlopen. Mocht men de kleur niet hebben mag een andere kleur opgegooid worden. Bij het Nederlandse hartenjagen kan men, in tegenoverstelling met het Amerikaans hartenjagen, ook uitkomen met de klaveren boer, de schoppen vrouw, of een harten kaart. Hiernaast is het ook toegestaan om de kaarten met punten in de hand te houden om zo het vermoeden op te wekken dat iemand alle punten probeert te halen.

Mocht een speler alle punten binnen halen dan kan deze ervoor kiezen om 15 punten van zijn totaal score af te trekken om iedere andere speler 15 strafpunten te geven.

Einde van het spel

Bij het Nederlandse hartenjagen wordt er gespeeld totdat een speler over het vooraf afgesproken punten maximum heen gaat. Anders dan bij het Amerikaans hartenjagen gaat het Nederlandse hartenjagen hierna verder. Zodra iemand het punten maximum heeft bereikt wordt de puntentelling anders aangezien nu de ‘strafpunten’ ‘bonuspunten’ worden en deze van de score worden afgetrokken aan het eind van de rone. Het doel is dan in de tweede fase dan ook om zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen want degene die het eerste de 0 bereikt heeft gewonnen.

Schrijf een reactie